A Studio for the Homeopath

By February 19, 2022NEWS AND TIPS

This is a very interesting studio designed for a husband-and-wife team. The husband
originally contacted me with a request to build a homeopathic studio for his wife, who’s
a homeopath but has been unable to practice due to the health risks of operating from a
home office. This project inquiry came during COVID, and our solution was a custom
studio.

We conceived an original design after a few consultations. Lakshmi, the homeopathic
practitioner, wanted a special area for the preparation of her medicines, a requirement
we incorporated into the design. The pair requested that the studio be north-facing and
include a feature wall. These requests were incorporated into the design, and we used
an Easy VJ board for the rear of the studio.

Although the budget was tight, after some deliberations, a decision was made to also
include an air-conditioner. We began construction of the studio before receiving the
building permit, which took an extremely long time due to COVID. We have found that
obtaining the necessary permits and permissions from councils has taken a long time
over the past two years for everyone.

We manufactured the studio off-site using double-glazed windows. The studio cost was
$51,000, but it is now impossible to construct it at this price due to the serious shortage
of raw materials and the substantial increase in raw material prices we have
experienced. The studio was eventually brought in on a flat tray and a 40-ton crane
dropped it into place. The crane operation was a very difficult element, as we had to
have traffic management.

The studio was to be situated in an area far below the road surface. As a result,
installation was no easy task. Prior to the studio being installed, a subfloor with sure
footings was manufactured. We drilled piles into the earth and created a subfloor using
3 mm RHS steel and joists to form a platform.

We drilled the piles into the earth to a depth of 1.6 meters, due to the reactive nature of
the soil, and then craned the studio into place. The studio is now installed, painted, and
finished, and it looks quite beautiful.

The studio was made from a galvanized steel frame, soundproof insulation with R2.5
infilled into the walls, R2.5 foam board insulation in the subfloor, and R4 insulation in the
roof. The studio is surrounded by a deck and has an internal height measurement of 2.7
meters and an external height of 3.3 m.

The clients were very easy to work with on this project. They had key deadlines to meet
as they needed the studio for their business, which had stopped due to Covid. We did
our best to meet those deadlines and exceed their expectations, resulting in a stunning
new custom studio for their work.

Homeopathic Studio Melbourne

Homeopathic Home Office Studio

Home Office Melbourne